Historia mody: jak ubrania odzwierciedlają naszą kulturę.
Newralgicznymi czynnikami smaku w winogronie są węglowodany, kwasy i polifenole. Te trzy relacje przynoszą winu trzy z pięciu podstawowych smaków: słodki, kwasowy oraz gorzki. W każdym lub ewentualnie razie, istnieje wielka ilość substancji w gronach, jakie zapewniają smak. Substancje te są aktualne w znikomych ilościach (ocenianych w pewnych momentach w milionowych częściach). Wszelkie te substancje dają winogronom specjalistyczny smak, określany, jako smak podstawowy. Smak podstawowy cechuje każdą formę winorośli. Większość składników smakowych odkrywają się położone w wewnętrznej części skórki grona. Dlatego istotne jest, aby tłoczenie zaprzątało znaczącą pozycję w procesie zapewnienia bazowego smaku każdemu winu – wina. Wypada rozróżnić pomiędzy aromatem a bukietem. Aromat jest reprezentatywnym zapachem pochodzącym z zastosowanej odmiany winorośli, w czasie gdy bukiet jest charakterystycznym zapachem sposobu produkowania wina. W ten sposób, na przykład, dwa wina z tego samego winogrona posiadają ten sam aromat, jednak inny bukiet.
1. Przejrzyj
2. Zobacz stronę
3. Przejrzyj
4. Zobacz teraz
Historia malarstwa renesansowego: główne postacie i ich dzieła.